"איזה כיף להיות באקדמון מון מון"

כשהגעתי לביקור ב"אקדמון" (פרויקט יום הלימודים הארוך) בבית ספר א.ד.גורדון בבת-ים, למרות שבחצר ובמסדרונות… ובעצם, כמעט בכול פינה היו קבוצות של תלמידים שעסקו בפעילות אחרת, התחושה הייתה של רוגע שנובע מתוך חדוות העשייה ומתוך ההנאה של התלמידים מהחוגים השונים.

בשיחה עם ענת ממן, מנהלת בית הספר היא מספרת על החוגים המיוחדים שמתקיימים ב"אקדמון", שרובם מופעלים על ידי מורי בית הספר.

חוג הציור מתקיים בכול רחבי בית הספר
"בשנה שעברה נולד הרעיון של יום לימודים ארוך. רבים מהילדים שלנו לא אוכלים מהרגע שהם מסיימים את הלימודים ועד הערב, משום שהם מחכים להורים שיחזרו הביתה מהעבודה או משום שהם משוטטים ברחובות. הטרגדיה של טימופיי אשורטיה שנהרג מנפילה מצוק, חידדה עבורנו את החשיבות של יום לימודים ארוך שישמור על הילדים מוגנים.

"כדי שיהיו לנו כמה שיותר מקצועות גייסתי מורים מבפנים ומבחוץ. למשל, נאמר לי שיש מורה בכיתה א' שהיא תיאטרלית מאוד, אז הכנסתי למערכת שלה שעות תיאטרון לכיתות א' עד ג'. יש לנו מורה שהיא גם מדריכה ליוגה אז בזכותה יש לנו גם חוג יוגה… כאשר לא מצאתי מורה למוסיקה, פניתי למנצחת מהקונסרבטוריום והיא הקימה כאן מקהלה. השנה, אלי כהן המורה החדש לחינוך גופני מעביר באקדמון חוג אקרובטיקה וחוג כדורגל בנות."

משחקים בנינג'ה
באיזה ימים האקדמון פועל?

"האקדמון פועל בכול השבוע לכיתות א' ו-ב', ולכיתות ג' ד' בכול הימים חוץ מיום שני שהוא יום ההשתלמות של המורים. בתחילת השנה, תובנות בחינוך אמרו לי שבעזרת "יד הנדיב" אפשר להרחיב את יום הלימודים הארוך בעוד בתי ספר של תובנות בחינוך. מכיוון שכבר התחלתי להרים את יום הלימודים הארוך קפצתי מיד על ההצעה. בהתחלה דובר רק על חמישים ילדים אבל אני התעקשתי על שמונים תלמידים מכיתות ג' ו-ד'.

ואז נזכרתי באימא אחת שסיפרה לי שהיא לא יוצאת לעבוד כי היא צריכה להישאר בבית כדי להשגיח על הילד שלה. לכן רציתי שתלמידי כיתות א' ב', שלא נמצאים בתוכנית ניצנים, יהיו גם ביום הלימודים הארוך. ברק דותן יו"ר ועד הפעולה שלנו עזר להכניס לאקדמון עוד ילדים מכיתות א' ו-ב'. ברק כל כך קשוב ופתוח לצרכים של בית הספר. אין בפי מספיק מילים כדי להודות לו על כל העזרה שהוא נותן לנו.

"התחלנו לחשוב מה אפשר לעשות עם התלמידים של כיתות ה' ו-ו' והחלטנו שמי שרוצה להישאר יהיה 'מורה צעיר'. המורים הצעירים עוזרים לילדים להכין שיעורי בית ועוזרים למדריכים בחוגים. בפועל היום מתוך שלוש מאות תלמידי בית הספר נשארים באקדמון מאתיים תלמידים."

לכול החוגים נרכש ציוד במיוחד
כיצד המורים הגיבו לרעיון של יום לימודים ארוך שמבוסס בין השאר על החוגים שלהם?

"בחופש הגדול כשגייסתי מורים מקצועיים חדשים אמרתי להם שיביאו בחשבון שהם הולכים לעבוד עד השעה שלוש ורבע ושהשעות הפרטניות יהיו שעות נבחרת והם הסכימו לכך. אני חייבת לציין לטובה שהצלחתי לשכנע הרבה מורים להישאר באקדמון, וביום רביעי רק המורים של בית הספר מעבירים חוגים.

"כל מורה לקח את החוג למקום שמעניין אותו באופן אישי. אפשר לומר שאחד הדברים שמאוד עוזרים להצלחת האקדמון הוא שגם המורים וגם התלמידים משתמשים בחוזקות שלהם ובסופו של דבר, כולם עוסקים במשהו שנבחר על ידם. כשיש אפשרות לבחור אז יש רצון ויש שיתוף פעולה.

כמו כן, אי אפשר להגיד למורים תעשו חוג לילדים ולא להביא ציוד מקצועי. אז רכשנו שתי מדפסות תלת ממד וקנינו ציוד ספורט וגם שיפצנו את פינת החי עבור חוג 'וטרינר צעיר'."

את מרגישה שהאקדמון משפיע גם על ההישגים הלימודיים של התלמידים?

"כבר אחרי חצי שנה שהאקדמון פועל רואים שיפור ניכר בהישגים הלימודיים. מעבר לחוגי העשרה, באקדמון התלמידים מקבלים סיוע בלימודים. פתחנו קבוצת וואטסאפ שנקראת "מרכז הצלחה" ובסוף כל יום לימודים המורים רושמים מה היו שיעורי בית. כך מורה אקדמון יודע בדיוק על מה לעבוד עם התלמידים.

גיא מעביר שיעור ג'ודו

"אני מאמינה שהשיפור המדהים בקריאה, הוא הודות לאקדמון וגם להוראה הדיפרנציאלית. היום למשל צפיתי בשיעור שפה מדהים – המורה רשמה על הלוח המרכזי מה נושא השיעור ומהו אוצר המילים. התלמידים ישבו בקבוצות כאשר על כל שולחן של קבוצה היה לוח מחיק שעליו רשומה המשימה שהקבוצה צריכה לעבוד עליה. כך ילדי כל קבוצה עובדים על משימה שונה והמורה עוברת ביניהם."

"מכיוון שאין הצלחה בלימודים ללא מענים רגשיים, חשבנו יחד עם מירית מתובנות בחינוך איך לתת עוד מענים רגשיים, בלי להוציא את הילדים מהחוגים שהם כל כך אוהבים. למשל, בכיתה ד' הכנסנו את תוכנית 'קוד המנצח' של משרד החינוך שהיא מעין קואצ'ינג לילדים. יש לנו ביבליותרפיה, טיפול רגשי באמצעות בעלי חיים, טיפול באמצעות טיפוף בתופים, ומגוון של תוכניות הכלה. באמצעות תובנות בחינוך יש לי תקציב לקלינאיות תקשורת ולמרפאות בעיסוק.

חוג תלת ממד
במהלך הסיור בין החוגים, פגשתי את אלי כהן המורה לחינוך גופני ורכז האקדמון. "הדבר שהכי יפה באקדמון הוא שהילדים נשארים בשמחה בבית הספר. בזכות המורים, הילדים אוהבים מאוד את החוגים. יש לנו מורה מדהימה לאקרובטיקה וגיא המורה לג'ודו שלנו שהיה אלוף העולם – סבלני מאוד לילדים והם מעריצים אותו."

חוג הווטרינר הצעיר
כשנכנסתי לביקור בחוג "הווטרינר הצעיר" התלמידים הנרגשים הציגו בפניי בגאווה את בעלי החיים השונים והסבירו לי על התפקידים שלהם.

זוהר: "אנחנו מאכילים את החיות, מטפלים בהן וגם מנקים את הכלובים. בכול יום בשעה ארבע אנחנו באים לראות שהכול בסדר עם החיות… ואנחנו גם עושים ספא לחיות כשאנחנו מלטפים ומחבקים אותן."

ליפז: "אני אוהבת מאוד ארנבים ויש לנו עכשיו הרבה ארנבונים חדשים. השרקנים הם גם גורים… האימא מוציאה את הפרווה כדי להגן על הגורים. בהתחלה קצת פחדתי מהאוגרים ועכשיו אני כבר לא. לפעמים אני לוקחת אותם הביתה כדי לשמור עליהם."

בסוף הסיור אני שואלת את ענת מהו לדעתה הסוד להצלחה הגדולה של האקדמון…

"זכיתי לשיתוף פעולה מלא מהמורים שלי. הם אמרו לי שאי-אפשר שלא להיות שותפים להתלהבות שלי ואילו אני מצידי עושה ככול יכולתי כדי לתת להם את כל התמיכה שהם צריכים. שמעת את השיר שהילדים שרים כאן: "איזה כיף להיות באקדמון מון מון"… הידיעה שהילדים מאושרים ושאנחנו עושים שינוי טוב נותנת לנו המון כוחות להמשיך קדימה."

פוסטים נוספים