כנפיים/ עידית ברק
אל תספרו לי
שכדי לעוף
כל מה שצריך
זה זוג כנפיים
אם רוצים לעוף
יש לדאוג
שיהיו גם שמיים
בעקבות המצב, ד"ר מירית סיני מנהלת תחום הליווי הרגשי של העמותה כתבה מספר טיפים עבורנו, המבוגרים, כיצד יש לנהוג במפגשים עם ילדים ונוער בימים אלו. הטיפים מיועדים לכל מבוגר ומבוגרת במפגש עם ילדים אם בבית ואם במקום העבודה.
*מומלץ לעשות התאמות לגיל הילדים.
איך לסייע לילדים לעבור את התקופה הזו?
- הימנעות והגבלה בצפייה במסכים לתכנים לא מותאמי גיל : נאמר ונכתב כבר לא מעט בנושא, הרשתות וערוצי הטלוויזיה משדרים, ללא הפסקה, תמונות ותכנים קשים. חשוב לנו להזכיר שעבור ילדים צעירים גם תמונה של בית שרוף יכולה להיות קשה. התכנים שאנחנו צורכים נספגים לנו בנפש ומשפיעים על מצב הרוח ועל תפיסת המציאות גם שלנו המבוגרים, אז על אחת כמה וכמה אצל הילדים שנחשפים לתכנים ללא תיווך. בנוסף, עם כל הקושי והצורך בשליטה, לנסות שהטלוויזיה/מחשבים/טלפונים לא ישדרו חדשות כל היום. גם אם הילדים אינם צופים באופן ישיר בתכנים. אווירת המלחמה והטונציה של הכתבים לא משאירה מקום לספק שמשהו לא טוב קורה.
- מומלץ לקיים שיח רגשי-חברתי עם הילדים על בסיס יומיומי- השיח יכול לעבור דרך הפעלות חווייתיות (שירים, משחקי קלפים עם שאלות וכו'), פעילויות גופניות (מי שתופס את הכדור אומר את המילה הראשונה שעולה לו בראש), בארוחת ערב (כל ילד מספר על חוויה טובה שחווה היום).
- לבדוק עם הילדים מה מחזק אותם בימים אלו וכיצד הם יכולים להשתמש בחוזקות שלהם על מנת לסייע לאחרים. לדוגמא- ילד שאוהב לצייר יכול לצייר ציורים לילדי הדרום, ילדה שאוהבת ספורט יכולה לתכנן ולארגן משחק כדורגל לכל ילדי הבניין.
- כל אחד מאיתנו מתמודד עם מצבי לחץ ומשבר באופן אחר. יש מי שעסוק בעשייה, יש מי שמתכנס, יש מי שצורכת חדשות באופן אובססיבי על מנת להחזיר שליטה. גם לילדים יש אסטרטגיות התמודדות וחשוב שנזהה אותן. לאחר שנזהה אותן נשתמש בהן ונציב אותן כעוגנים ביום יום- שעת ספורט קבועה ביום, הקראת סיפור, הכנת קינוח יומי לארוחת ערב ועוד. הרוטינות האלו יתנו לילדים גם איים של יציבות בתוך הכאוס הגדול עם תחושה של חזרה לדקדוק חיי היום יום.
- לכולנו, מבוגרים וילדים קשה להתמודד, אין רגע בו לא מדברים סביבנו על המלחמה, על החטופים ועל ההרוגים. אנחנו רוצים להציע זמן "כיבוי מוח". לשחק, לבשל, לקיים פעילות ספורטיבית או כל פעילות שאפשר לעשות ביחד ו-לא- לדבר בזמן הזה על המלחמה.
- לתת תקווה– לשקף לילדים כל הזמן מה כן יש לנו ומה הם עוגני התקווה שלנו- חיילים שנלחמים עבורנו כרגע, סולידריות בחברה הישראלית, יותר זמן משפחה בבית ועוד.
ביחד נמשיך לנסות לייצר תקוה וחוסן עבור תלמידי ותלמידות ישראל 🙏