בדרך לחיים משותפים

הדרך לחיים משותפים מתחילה בחינוך – והחינוך מתחיל בהיכרות הדדית של התרבויות, המנהגים וכמובן שפות הדיבור. שפה היא בסיס ומפתח מרכזי לחיבור וליצירת קשרים החשובים כל כך לחיים של האוכלוסיות השונות במרחב הקטן של מדינת ישראל – השפה עומדת גם במרכזה של התכנית הנפלאה 'בדרך לחיים משותפים', אשר נועדה ליצור חיבור טבעי בין בתי ספר ערביים ויהודים.

על אף החיים במרחב המשותף הלא גדול של ישראל עדיין קיימות מחיצות רבות המפרידות בין האוכלוסייה הערבית לאוכלוסייה היהודית. התמונה העולה מתוך מחקרים שונים והן ממה שלמדנו בפעילותינו הענפה בבתי ספר יהודים וערבים, היא שבוגרי מערכת החינוך הערבית מתקשים להשתלב בעולם התעסוקה במשרות מובילות ואילו בוגרי מערכת החינוך הישראלית יהודית לא ממש מכירים את החברה הערבית והגורם המשותף לכך הוא חסם בשפה.
כך נולדה היוזמה הנפלאה 'בדרך לחיים משותפים' של דיתה ויהודה ברוניצקי, חתני פרס ישראל לתעשייה תשע"ח – ממקימי עמותת תובנות בחינוך. החזון של התכנית הוא ליצור חיבור טבעי בין בתי ספר ערביים ויהודים על בסיס היכרות הדדית של תרבות ושפה.

זה לא סוד שלילדים בגיל צעיר הרבה יותר קל להתחבר- בלי מחסומים ובלי פחדים, חיבור אשר מגיע מהמקום הכי טבעי שיש. השילוב של לימוד התרבות והשפה לצד מפגשים ופעילויות משותפות של התלמידים מביא ליצירת קשר משמעותי מצד אחד ולהפחתת סטריאוטיפים מצד שני.
'בדרך לחיים משותפים' עומדת על 3 יסודות עיקריים המשלימים זה את זה:
לימודי תרבות ושפה בבתי הספר הערביים והיהודיים המשתתפים בתכנית.
מפגשים בין התלמידים וההורים ליצירת חיבור אישי ובניית קשרים משמעותיים.
הפחתת סטראוטיפים הרווחים באוכלוסיות השונות.
התגובות לתכנית, אשר פועלת ב-3 זוגות בתי ספר (ביבנה, כפר קאסם, ג'לגו'ליה, בת ים ומעלה עירון) הן לא פחות מאשר מדהימות. הן תלמידי בתי הספר אשר משתתפים בתכנית, הן הצוות הפדגוגי של בתי הספר והצוות המקצועי מהעמותה והן הורי התלמידים מדווחים על הצלחה יוצאת דופן, על קשרים חברתיים שנרקמו, על סקרנות הדדית ורצון להכיר יותר את התרבויות והמנהגים ואף אהבה ללימוד עברית וערבית.
הטיבה לומר שזא, תלמידת בית ספר אלמוסתקבל בג'לג'וליה:
"השתתפתי בתכנית בדרך לחיים משותפים שנה שעברה, הצלחתי תוך כדי להכיר תרבות חדשה ולהכיר תלמידים ולבנות חברויות עם תלמידים מגילי מבית הספר מתן, מהביקורים שלהם אלינו ושלנו אליהם השפה העברית שלי השתפרה והתחלתי להעז לדבר. בנוסף למדתי דברים חדשים למשל בביקור שלנו בבית הכנסת במתן למדתי על הדת היהודית וזו פער ראשונה בחיים שלי שאני מכירה את הפן הזה".

אין לנו ספק כי עוד ועוד בתי ספר יאמצו את התכנית הנפלאה הזו ויחדיו ניטע את הזרעים לחיבור, לשינוי ולעתיד של שוויון הזדמנויות.

פוסטים נוספים