שילוב הזירה העסקית בבתי הספר ובקהילה
"היום יש דור שלם שרוצה לעשות את האקסטרה מייל. לעשות מעשה שמשפר את העתיד של כולנו. אני רואה את עצמי ואנשים מתעשיית ההיי-טק כגשר בין היכולת העסקית לבין בתי הספר והמערכת החינוכית. אנחנו יכולים להעצים בתי ספר, לסייע ולפתוח דלתות. אנחנו יכולים לגשר בין שני העולמות". יאיר סרוסי.
מימין לשמאל: יאיר סרוסי, ערד נבט, יעל ליפמן
בפאנל "דברים שרואים משם" יעל ליפמן יו"ר עמותת תובנות בחינוך, יאיר סרוסי חבר ועד מנהל של עמותת תובנות בחינוך ומוביל פיתוח מודל עירוני בבת-ים. ערד נבט, סמנכ"ל באפלייד מטיריאלס ובהתנדבות – יו"ר ועד פעולה בבי"ס בן צבי בקריית עקרון – ניסו להגדיר את התרומה הייחודית שאנשים מהעולם העסקי מביאים לתוך בתי הספר.
על הבחירה להתנדב דווקא בתחום החינוך
"אני מכורה להתנדבות" מצהירה יעל ליפמן "לפני שתיים עשרה שנה החלטתי להוריד הילוך בעבודה והרגשתי שיש לי זמן ורצון לעזור. בהתחלה הענקתי ייעוץ לעמותות חברתיות שונות, אבל אז פגשתי את קארן טל ושמעתי על ההצלחה בביאליק רוגוזין. החלטתי להצטרף לעמותת תובנות בחינוך מתוך ההבנה שאפשר לחולל שינוי עמוק גם אצל ילדים שמגיעים ממצבים לא פשוטים. אני נהנית מכול רגע של התנדבות ומרגישה סיפוק עצום כאשר עם השנים מצטרפים עוד ועוד אנשי עסקים שאכפת להם מחינוך ומהחברה הישראלית. אני מרגישה שאני מוקפת באנשים מופלאים".
ערד נבט: "לאחר שחברת אפלייד מטיריאלס התנדבה בפרויקטים חד-פעמיים שונים בתחום החינוך, חיפשנו פרויקט ארוך טווח משום שאנחנו מאמינים שההתמדה ושהקביעות הם אלו שמייצרים שינוי אמתי. יש ילדים שהקביעות חסרה להם מאוד, וכשהם יודעים שפעם בשבוע מגיע אותו מתנדב ומעבר לסיוע בלימודים, עושה משהו שהוא רק למענם, הפעילות הזו נותנת להם שקט נפשי והרגשה של ביטחון".
יאיר סרוסי: "ככול שאני מסתובב יותר בין בתי הספר, כך אני הופך לאופטימי יותר. ההתנדבות ממלאת אותי באנרגיה. המודל העירוני בבת ים מראה שאפשר להשפיע על עיר שלמה. מעגלי השינוי הם מעגלים שהולכים ומתרחבים ולכן ההשפעה שלהם גוברת ונוגעת בחברה כולה".
על החיבור בין העולם העסקי לבין בתי הספר
יעל ליפמן: "כמי שצמחה במגזר העסקי, אני יודעת שההשקעה המשתלמת ביותר היא ההשקעה במנהלים. למנהלי בתי הספר יש הכשרה פדגוגית מעולה, אבל לפעמים חסרה להם הכשרה בניהול העסקי. כמו למשל, בניית תכנית עסקית לבית הספר, הצבת יעדים שנתיים, חלוקת תקציב, גיוס כספים וכדומה… אנחנו שבאים מהצד העסקי לא מתיימרים לדעת פדגוגיה ובעיניי התפקיד של יו"ר ועד פעולה הוא לעזור למנהל – שבדרך כלל מתעסק בנושאים הבוערים ובכיבוי שריפות – לעצור ולחשוב קדימה כמו למשל: מה הוא רוצה שיקרה בבית ספר עוד חמש שנים, מה החזון שלו בנוגע לבית הספר… ולאחר מכן לבנות אסטרטגיה להגשמת התכניות העתידיות שלו".
ערד נבט: "כיוצא חיל האוויר אני יודע שאחת מהחוזקות של חיל האוויר הוא ביצוע תחקיר מעמיק. מיד כשהטייסים יורדים מהטיסה, הם מתכנסים ולומדים גם מהדברים הטובים וגם מהטעויות. את המסקנות הם מיד הופכים למעשים, והדבר נכון גם לגבי המגזר העסקי. אני חושב שיו"ר ועד פעולה שמגיע מהמגזר העסקי יכול לעזור למנהל בית הספר לעצור, לחקור ללמוד מההישגים וגם מהכישלונות, להסיק מסקנות ולתכנן קדימה".
יאיר סרוסי: "אנחנו בתובנות בחינוך בונים ארגון שנשען על מתודולוגיה ברורה שאפשר להעביר הלאה. אנחנו אוספים נתונים ונעזרים בהם כדי לנתח את המצב ולהסיק מסקנות שאפשר ליישם בבתי הספר השונים. בעיניי התפקיד המרכזי של יו"ר ראש ועד פעולה הוא להפיג את בדידות המנהל באמצעות ליווי, העצמה ותמיכה".