ראיון עם איתן בר לב מנהל בית ספר ברנקו וייס ע”ש ז’קלין כהנוב בבת-ים, לרגל הזכייה בפרס החינוך המחוזי. "אנחנו רוצים שהבוגרים שלנו ירגישו שהם לא לבד, חשוב לנו שגם לאחר שהם סיימו את בית הספר הם ידעו שיש מי שחושב עליהם. אנחנו נלווה את הבוגרים שלנו כמה שאפשר, משום שחשוב לנו שהם ידעו שאנחנו ממשיכים להאמין בהם." המילה אמונה, חוזרת שוב ושוב בראיון שערכתי עם בר לב לרגל זכיית בית הספר בפרס החינוך. על פי השקפת העולם של איתן – האמונה החזקה במסוגלות התלמידים היא הסיבה העיקרית להצלחת בית הספר שמעניק לתלמידיו הזדמנות שנייה לסיים את התיכון עם תעודת בגרות. "האמונה של הצוות שלמרות הקושי, האכזבות והאתגרים התלמידים מסוגלים להצליח היא זו שנותנת לצוות וגם לתלמידים את הכוח להמשיך ולנסות. האמונה החזקה הזו שוברת את המחסומים ואת ההתנגדויות. מהשומר עד אחרון המורים, כל אחד מאתנו מאמין שהתלמידים יכולים וצריכים להצליח. "בזכות האמונה הזו מ-10% זכאים לבגרות קפצנו ל-60% והיד עוד נטויה. גם מי שלא מצליח להגיע לבגרות מלאה, מסיים את בית הספר עם עמידה במספר בחינות ובעיקר עם תחושת מסוגלות! אנחנו כל הזמן מתכננים תוכניות ומחפשים משאבים. לאורך כל הדרך אני פוגש אנשים טובים מעיריית בת-ים, ממשרד החינוך, דרך תובנות וגם אנשים פרטיים מן היישוב… גם רשת ברנקו וייס מאמינים מאוד בבית הספר… מהיום שהוא נפתח הם אמרו שהילדים שמגיעים לכאן צריכים לצאת עם תעודה בגרות כמו כל תלמיד אחר." מה עוד צריך מלבד האמונה? "אנחנו נותנים לתלמידים שלנו שפע של אהבה, שבאה לידי ביטוי באוזן קשבת ובשיחות ללא הפסקה. אך לצד התמיכה הרגשית, אנחנו לא מוותרים לא עליהם ולא להם. אנחנו דורשים הישגים ומלווים את התלמידים שלנו עד שהם מצליחים. לפעמים כשיש משברים אנחנו גם הולכים לבתים ומדברים איתם ועם ההורים. ברגע שהתלמידים מרגישים שהמבוגר שעומד מולם באמת מאמין בהם – השינוי מתחולל. "אנחנו מקפידים לתת לתלמידים לטעום חוויות של הצלחה. יש אצלנו קורס משיטי יאכטות, חוג רכיבה על סוסים, קבוצה שיוצאת לסיורים בשטח, קבוצת העצמה לבנות, לימודי ג'וג'יטסו ועוד.
המטרה של הפעילויות האלו היא לאפשר לנערים ולנערות לחוות הצלחה בכמה שיותר מישורים. בסופו של דבר ההצלחה הזו משליכה גם על הלימודים. המסר שלנו לילדים הוא שיש להם תקרת זכוכית לשבור, הם יצטרכו לעבוד קשה כדי שזה יקרה אבל אנחנו מאמינים שהם יצליחו." איך אתה גורם לכך שהשחיקה והאתגרים לא יפגעו באמונה החזקה של הצוות? "באמת שיש לי צוות מופלא. מדובר באנשים שבחרו לעבוד כאן, וזו לא בחירה פשוטה לעבוד עם ילדים שחוו כישלונות ולגרום להם להאמין בעצמם. לפעמים צריך לסגור פערים לימודיים, ולפעמים צריך להתמודד עם קשיים מחוץ לשעות בית ספר ותמיד יש אתגרים חדשים. אבל מכיוון שזו הבחירה של הצוות וגם שלי, אנחנו מקבלים באהבה את העבודה הקשה. "אנשי הצוות יודעים שיש תלמידים שישתנו אחרי שבוע ויש תלמידים שצריכים שנתיים ואפילו יותר כדי להשתנות. לכול תלמיד יש את הקצב שלו. אנחנו מאמינים שבסופו של דבר כל תלמיד מצליח להתקדם – רק שקצב ההתקדמות שונה. "בנינו מערכת שמלווה ועוטפת את הצוות, אנחנו מקיימים פגישות אחד על אחד ודיונים בקבוצות… התפיסה של בית הספר היא שכולנו עובדים יחד. אני וחברי ההנהלה לא יושבים במשרד, אלא מעבירים שיעורים, מסתובבים בבית הספר, תומכים ומייעצים. לפעמים לי יש יום קשה ולפעמים למורה אחר יש יום קשה, לכן השפה כאן היא שפה של הדדיות, של תמיכה ושל ההבנה שכול אחד יכול לטעות ושטעויות אפשר לתקן. "שנה שעברה נכנסנו למודל העירוני של בת ים ותובנות בחינוך. זכינו להיות אחד מ-10 בתי הספר הפועלים במודל הזה. קבלנו מתובנות בחינוך את המעטפת ההוליסטית את הליווי המקצועי ומשאבים כספיים משותפים שמאפשרים להגשים חלומות. זכינו בעדן אטיאס המשמש כיו"ר ועד פעולה של ביה"ס מטעם תובנות בחינוך. עדן עם הניסיון העשיר שלו כמפקד בסיס נבטים בצה"ל לשעבר, וגם בעולם הסטארטאפים – עוזר לי להיות מדויק בחלומות שלי בנוגע לבית הספר ובנוגע לדרכים להגשים אותם. אחד מהחלומות שהתגשמו לאחרונה, כחלק מפיתוח הליווי של הבוגרים במשך תקופת השירות הצבאי ואחריה, הוא מימון של המשך לימודים בי"ג ו-י"ד לארבעה או חמישה בוגרי בית הספר."
"יש כאן בית ספר שקרה לו נס גדול" עדן אטיאס יו"ר ועד הפעולה. "כדי לא לקשור כתרים לראשו של אף אחד, אני חייב לומר שהזכייה בפרס החינוך היא בזכות איתן, המורים והתלמידים. השנה הראשונה לתפקידי כיו"ר ועד הפעולה, הייתה שנה של למידה, הבנת גבולות הגזרה ומחשבות כיצד אפשר לממש בבית הספר את החזון של תובנות בחינוך ואת החלומות של איתן. מדובר בבית ספר שקרה לו נס גדול, בכול בוקר מגיעים אליו בני נוער שרוצים לעשות שינוי. זה הניצחון הראשון של בית הספר, השלב הבא היה להבין איך שומרים על האופי המיוחד של בית הספר ושל הצוות גם בשנים הבאות – כך שבית הספר לא יהיה תלוי במנהל כריזמטי כזה או אחר שהצליח לגייס משאבים או באנשי הצוות, אלא שתהייה תשתית שתעניק תמיכה יציבה לאורך זמן. כדי לעשות זאת התחלנו לחשוב אלו חלומות נוכל ליישם באופן קבוע. הקמנו את עמותת ידידים שבראשה תעמוד אחת מהתורמות של בית הספר. עמותת הידידים תעבוד עם יעדים שנתיים שנובעים מהצרכים של בית הספר ולאורך כל השנה העמותה תקיים אירועים שונים כדי לאסוף את המשאבים הדרושים. ישנה זרוע נוספת שמתכללת את כל הגופים שמגיעים לפעילות התנדבותית בבית הספר. פעמים רבות מתנדב אחד מביא מתנדב אחר, והתפקיד שלנו הוא להבין כיצד המתנדבים יכולים לעזור לבית הספר בצורה המדויקת ביותר. אז יש לנו זרוע אחת שמביאה משאבים פיננסיים וזרוע שנייה שמביאה מתנדבים ומדייקת את הפעילות שלהם – כך נוצרת פעילות שנתית נכונה. בסופו של דבר המטרה של יו"ר ראש ועד הפעולה ושל שאר המתנדבים היא לוודא שלא רק שהחלומות יתגשמו אלא שהם גם ימשכו להתקיים למשך שנים רבות."