כשחני ז'אנה מנהלת בית ספר "הרצל" בבת-ים אומרת שאחד היעדים שלה הוא: "להמשיך לחבק את הילדים רגשית וחברתית, כדי שכל תלמידי בית הספר ירגישו רצויים ואהובים" היא מתכוונת גם לנגיעות הקטנות כמו 'ספסל החברות' שעליו מתיישב ילד שאין לו עם מי לשחק. לאחר שהילד מתיישב, תלמידים אחרים ניגשים אליו ומזמינים אותו להצטרף. ואם יש ילדים שמתביישים לשבת על הספסל ? גם לכך יש פתרון – תלמידים שתפקידם להסתובב בהפסקות, לזהות ילדים בודדים ולצרף אותם לפעילויות שונות. מה מייחד את בית הספר? "כשהגעתי לבית הספר לפני כשבע שנים, האוריינטציה שלו הייתה 'קיימות', אך בגלל החשיבות הרבה של נושא הבריאות בעידן המסכים, החלטנו לייחד את בית ספרנו בתחום המדעים ובריאות הגוף, והכנסנו את מקצוע ה"בריאות" למערכת השעות. לפני שנתיים בית הספר זכה בפרס החינוך הגופני הארצי." מה היו האתגרים של בית הספר? "האתגר הראשון היה פדגוגי.
גילינו שיש פער משמעותי בנושא השפה. הפער מתחיל בכיתות א', כאשר תלמידים עולים לבית הספר עם אוצר מילים דל מאוד. היינו צריכים להעשיר את אוצר המילים ולצמצם את הפערים כדי שהילדים יוכלו ללמוד לקרוא כראוי. אחת הדרכים בה עשינו זאת הייתה באמצעות תוכנית 'א' תחילה' של משרד החינוך, עליה אמונה מאירה מזרחי סגנית מנהלת בית הספר, שהתאימה את התוכניות ואת הסביבה הלימודית לילדים. "האתגר השני היה בתחום הרגשי – אם הילד לא פנוי מבחינה רגשית הוא לא יכול ללמוד. היה לנו חשוב לספק מענה לכול תלמיד מבחינת ההיבטים הרגשיים והחברתיים. מבחינתי זה אתגר חשוב בדיוק כמו האתגר הפדגוגי. "ויש גם את האתגר של חיזוק הלמידה המשמעותית, ויצירת עניין, רלוונטיות וחווייתיות בקרב הלומדים. וגם שילוב והתאמה למאה ה 21. אנחנו מנסים להכין את הילדים לעולם האמיתי שבו מיומנויות שקשורות למחשב הן חלק משמעותי מאוד מהחיים שלהם." בבית הספר יש הרבה תוכניות שנותנות מענה לאתגרים שציינת… מהן התוכניות הכי משמעותיות בעינייך… "קודם כול, חשוב לציין כי בשנתיים האחרונות, בזכות שותפות מעמיקה ומשמעותית עם 'תובנות בחינוך' אנו זוכים להגשים תוכניות וחלומות רבים. הצלחנו לספק לילדים טיפולים רגשיים, קלינאית תקשורת, טיפול באמצעות בעלי חיים, טיפול באמצעות גינון ועוד… כלומר, יש מגוון רחב של מענים טיפוליים שעוטפים את הילדים. היום אני יכולה להגיד שאחד מההישגים הגדולים של בית הספר הוא שאין אפילו ילד אחד שזקוק למענה רגשי או טיפולי ואינו מקבל אותו. "במקביל בנינו תוכנית התנהגות בית ספרית שאנחנו גאים בה מאוד. התוכנית נבנתה עם צוות בית הספר בליווי מנתחת התנהגות מטעם עיריית בת ים. לתוכנית קוראים "מרוץ להצלחה" וכול הילדים שותפים בה. התלמידים מקבלים מסלול שלאורכו יש נקודות ציון עם 'צ'ופרים' כמו: בוקר מתוק עם המנהלת, מכתב מחמאה מרכזות השכבה אודליה הדר וקארין אמינוב, שעת משחק עם המורה לחינוך גופני, רות סער או שעת יצירה עם המורה לאומנות, אתי לפידות ועוד.
התוכנית כוללת גם שיחות שבח להורים. בסוף כל שיעור, כל מורה מחלקת 'מצליחון' לשניים עד שלושה תלמידים בכיתה. אנחנו מוודאים שבסופו של דבר כול הילדים יקבלו מצליחונים. "תוכנית נוספת שאנו גאים בה מאוד היא תוכנית "יחד" ששותפים בה שורדי השואה מהעיר בת ים. המורה שלומית מצליח, שהיא גם רכזת האנגלית ו"אמירים" בבית הספר אחראית על התוכנית. אחת לשבוע מגיעים לבית הספר שורדי השואה ולומדים בכיתה עם תלמידי כיתות ו'. אחת לחודש התלמידים הולכים ל'קפה כמו פעם', מועדון שורדי השואה בעיר, וחוגגים עמם ימי הולדת וחגים. "תובנות בחינוך" עטפו באהבה את הפרויקט תחת "הקשר הרב-דורי", ואנחנו זוכים לצאת לסיור משותף עם השורדים ובוגרי בית הספר ולחגוג יחד סדר פסח, חגיגות טו-בשבט, ועוד. השורדים בעיר בת-ים יודעים שבית ספר "הרצל" הוא בית עבורם. "אנחנו מאתרים את הילדים שזקוקים לסיוע חברתי או לימודי וכול קבוצה של חמישה עד ששה ילדים מקבלת 'מבוגר' אחד שהוא הגיבור שלהם שמלווה אותם לאורך שנת הלימודים. המורה לא מלמד את הילדים, אלא מלווה את הקבוצה ממקום שאינו שיפוטי. השיבוץ של הילדים לקבוצה מגיע מהקושי של הילדים לדוגמה: ילדים עם קושי בשפה יהיה בקבוצה של "אלוף העברית", האחראית לעשות מהפכה בתחום השפתי בבית הספר. כך גם ילדים עם קשיים התנהגותיים יהיו אחראים לשיפור האקלים הבית ספרי. "תוכנית נוספת שאנו גאים בה ופועלת בבית ספרנו היא 'כל ילד צריך גיבור', שמטרתה לספק מענה לתלמידים המתמודדים עם קשיים חברתיים או רגשיים. התוכנית מבוססת על ההבנה כי נוכחותו של מבוגר מצליח המהווה מודל להשראה, היא נדבך מרכזי בהתפתחותם של הילדים. לאחר מיפוי שנעשה על ידי יועצת בית הספר, סיגל מזאה-חיים, ורכזת ההכלה, שיינא דוברובסקי, לכל שישה תלמידים מצורף מורה שמשמש להם חונך. הקבוצה והחונך מפעילים "מועצות פעילות" כגון: מועצת בריאות, מועצת חקר, מועצת בעלי חיים, מועצת אקלים, מועצת "מורים צעירים" ועוד. התלמידים חוקרים את התחום, מעלים רעיונות לשינוי ואחראיים על יישומם. כך התלמידים הופכים ל"גיבורים" המחוללים שינוי משמעותי בבית הספר.
"הרבה אנשים שותפים להצלחת בית הספר: צוות ביה"ס "הרצל" המסור כל כך לילדים שלנו. הצוות המקצועי והאיכותי פועל מתוך אהבה ותחושת שליחות עצומה. אני גם רוצה להודות לאיציק נקר, יו"ר ועד הפעולה של ביה"ס מטעם "תובנות בחינוך", שמלווה את הצוות ואותי כבר שנתיים. מדובר באדם צנוע אשר ראוי לכול השבחים וגם הם לא יספיקו, כדי לתאר את התרומה הגדולה שלו לבית ספרנו… זה גם המקום להודות לכול הצוות המופלא של תובנות בחינוך אשר צועד איתנו לאורך הדרך. שירי פרץ מיכלשווילי, יו"ר ועד ההורים, מלווה אותי כבר שנה שביעית, ובזכות העזרה ושיתוף הפעולה שלה ושל ההורים, העבודה שלי ושל הצוות קלה יותר." לבסוף, מה החלום הגדול ביותר שלך? "החלום הגדול ביותר שלי הוא שכל אחד ואחד מהילדים שלי יצליח להגשים את החלום האישי שלו".