לגלות מחדש את משמעות הטקסט

במהלך חודש יולי האחרון, יצאה משלחת של מורים מטעם תובנות בחינוך להכשרה במכון לכתיבה וחשיבה במכללת בארד שבמדינת ניו-יורק, ארצות הברית. תכנית הכשרת המורים במכללת בארד, יצאה לפועל הודות לתמיכה הנדיבה של קרן גוטסמן שנציגה פרופ' דויד הרמן. קרן גוטסמן היא בין השותפים להקמת תובנות בחינוך והיא מאפשרת קידום פדגוגיה חדשנית בבתי הספר. במשלחת השתתפו 13 אנשי צוות מבית הספר הערבי 'התיכון להנדסה ולמדעים' – אורט לוד בראשותה של המנהלת שירין חאפי ושני מורים מתיכון שבח מופת תל אביב. המלוות מטעם תובנות בחינוך היו: ד"ר ויקה שטיימן מנהלת תחום ידע, מחקר והערכה ורוז עאמר מנהלת פרויקטים. מכללת בארד מעבירה לאנשי חינוך ואנשי רוח מכל רחבי העולם מתודות פדגוגיות וכלים חינוכיים המבוססים על הערך של הכתיבה ככלי לחשיבה וללמידה המשותפת. השיטה הייחודית של המכון לכתיבה וחשיבה (Institute of Writing and Thinking) מתמקדת בתפקיד הקריטי שממלאת הכתיבה גם בהוראה וגם בלמידה. המכון מציע הדרכה מעשית, בסביבת למידה שיתופית שמדגימה בפני המורים כיצד הם יכולים להוביל את תלמידיהם לגלות ולפרש את המשמעות של הטקסט, לעסוק בדיאלוג פורה ולפתח כישורי חשיבה ביקורתית. בין השיטות והכלים המרכזיים שנלמדו בסדנאות השונות: כתיבה חופשית בתחילת השיעור. עבודה בזוגות או בקבוצות קטנות. כתיבה ממוקדת לפי אזורים (Writing in Zones), מחברת דיאלקטית. ניתוח תמונות כטקסט. ניתוח טקסט באמצעות כרטיסיות. שיטות קריאה בעל פה בכיתה.

הבניית תהליך – מקריאה לכתיבה וחשיבה ועוד. חברי המשלחת השתתפו בסדנאות מעשיות שתפקידן לסייע להטמעת התיאוריה ושיטת ההוראה של מכללת בארד בתוכנית הלימודים בבתי הספר של תובנות בחינוך. כאשר המורים חזרו לארץ הם דיברו על חוויה אישית, מאתגרת ומעצימה אותה עברו בסדנאות. הם דיווח על מוטיבציה גבוהה לנסות את השיטה בכיתות שלהם כבר בשנת הלימודים הקרובה. רוב המורים ציינו ששיטת העבודה של מנחה הסדנה תשמש עבורם כמודל לחיקוי. כמו למשל, ישיבה בשולחן משותף עם הלומדים, ביצוע משימות ותרגילים יחד, דיוק בתכנון חלוקת הזמנים למטלות ולדיונים ועמידה ביעדים. לדברי פרופ' דויד הרמן, התוכנית של המכון לכתיבה וחשיבה במכללת בארד מתאימה בדיוק לתפיסת החינוך של ראשית המאה ה-21.

"השיטה שמה דגש על קריאה, על חשיבה ועל ניתוח. מדובר בשילוב דיסציפלינות ובהוראה שמורכבת מדיון ומהחלפת דעות – וזו לדעתי שיטת הוראה נכונה. השיטה מקנה לתלמידים מיומנויות חיוניות בעידן שהגישה לידע הרבה יותר זמינה ופשוטה. לדעתי, חבל לבזבז זמן ללמד נושאים שנמצאים בהישג יד של כל אחד. הרבה יותר חשוב להתמקד בפיתוח יכולות החשיבה, הביקורת וההתבטאות." "ב״בארד״ למדנו את משמעותה של ההתכנסות הפנימית כמפתח להצלחה, למדנו שהכתיבה היא מטרה ולא רק אמצעי… למדנו שמורה טוב הוא מורה שמאפשר צמיחה אישית ודואג לפרט ולקבוצה באותה מידה. למדנו את ערכה של ההכלה כאמצעי להשגת מצוינות, למדנו כמה חשוב התכנון של השיעור וההקפדה על ביצועו, למדנו על ״העצמה שבצניעות״. "אחת התובנה המרכזיות שקיבלנו ב״בארד״ היא ש״מצויינות ״ היא ערך חשוב רק ביחס להתפתחות האישית של כל אחד וכל ארגון ביחס לעצמו . התמיכה, העידוד והאמפטיה הם שיוצרים את המוטיבציה למצוינות והמשוב המדויק והבונה הם המפתח להצלחה." שירין נטור חאפי. מנהלת בית ספר אורט ערבי לוד. "השיטה מתאימה מאוד לעידן הזה" אומרת רוז עאמר "זו שיטה מצוינת להקניית מיומנויות של המאה 21. בבתי הספר שבהם השיטה כבר מיושמת ראינו כיצד ילדים שלא אהבו לכתוב מתאהבים בכתיבה. הכתיבה החופשית בתחילת השיעור מנקה את הראש מהמחשבות, מהטרדות ומאפשרת למידה רגועה יותר. העבודה בקבוצות מאפשרת לילדים לנתח יחד את הטקסטים ולבנות נדבך על נדבך של הבנות".

שתפו את הפוסט

פוסטים נוספים

דילוג לתוכן