"הטיפ הראשון שאני רוצה לתת לכם הוא שהזמן שיש לכם הוא המשאב היחיד הזהה לכול בני האדם. בכול יום לכולנו יש 24 שעות. לכן חשוב לנצל את הזמן בחכמה – החוכמה באה לידי ביטוי בהצבת מטרות".
פרופסור גלי צינמון מאוניברסיטת תל אביב, מרצה, לתלמידי כיתה י"ב מבית ספר דנמרק, על החשיבות של החלומות, הזמן, והצבת מטרות בתכנון הקריירה.
"בנים של סוחרים בדרך כלל מעדיפים להיות עצמאים, וילדים של שכירים מעדיפים עבודה בטוחה ומשכורת קבועה בכול חודש. ילדים שגדלו בבית שבו ההורים כל הזמן חושבים כיצד לבנות עסק לבד, יחשבו גם הם מגיל צעיר כיצד להקים עסק. אבל אנחנו לא חייבים לעשות את מה שאבא ואימא שלנו עשו, משום שלכול אחד מאתנו יש מטרות שונות.
קשה לכם לתת תשובות בנוגע לעתיד שלכם, משום שאתם רגילים לעשות את מה שאחרים אומרים לכם – אתם באים לבית הספר ואומרים לכם שהמטרות שלכם הם לימודים וציונים. בעבודה הבוס שלכם אומר לכם מה צריך לעשות.
עכשיו אתם מתקרבים לגיל שאתם לא חייבים כלום לאף אחד.
אחרי הצבא אתם תחליטו מה אתם רוצים לעשות עם עצמכם וזאת החלטה קשה מאוד, משום שזאת הפעם הראשונה בחיים שאתם לא חייבים לעשות כלום חוץ מלשלם ביטוח לאומי.
לומדים בספריית בית ספר דנמרק
הטיפ השני שאני רוצה לתת לכם הוא – תתחילו לתכנן עכשיו.
בכול יום תתכננו בדיוק מה אתם רוצים לעשות באותו יום.
למדנו ממחקרים שאם יום אחד אתם אומרים: 'היום זה יום בטלה. אנחנו לא עושים כלום רק מתבטלים זה יהיה יום הרבה יותר טוב מיום שבו תכננתם לעשות דברים ובסוף לא עשיתם כלום והתבאסתם על כך.
אם תלמדו לתכנן את היום ולהציב מטרות, אפילו מטרות קטנות כמו למשל: 'היום אני רץ שלושה ק"מ, היום אני מדבר עם אחי הקטן, היום אני מתקשר לסבתא שלי…' היום הזה שכולל את המטרות הקטנות יהיה הרבה יותר משמעותי.
משום שתכנון מטרות אינו דבר פשוט אתם צריכים להתאמן מגיל צעיר. אני רוצה שתזכרו שיש אפשרות שמה שאתם מתכננים בנוגע לעתיד שלכם לא יתקיים, משום שאנחנו חיים בתקופה שבה העתיד משתנה מהר מאוד. זה לא אומר שלא כדאי לתכנן – לפעולת התכנון עצמה יש תפקיד חשוב.
הטיפ השלישי שאני רוצה לתת לכם הוא "לחלום". תחלמו כל הזמן. תחלמו גם על הדברים שאתם חושבים שלא תוכלו לעשות אף פעם. חלום, גם אם הוא בלתי מציאותי לחלוטין, יכול להזיז דברים. אם אתם רוצים להיות עשירים תחלמו איך זה להיות עשירים, באיזה בית אתם רוצים לגור, אלו רהיטים יהיו בבית הזה, מה תלבשו, מה תעשו, מה תאכלו… תתחילו לדמיין את הדברים האלו.
למי שיש חלומות מפורטים יש גם סיכויים הרבה יותר גדולים להגשים אותם. אז תחלמו, אבל לא חלום אחד אלא הרבה החלומות: 'אם לא זה, אז זה, אם לא זה, אז משהו אחר..'.
אחד מהחלומות הגדולים הוא ללכת ללמוד באוניברסיטה ולזכור שהשכלה גבוהה אפשרית לכול אחד מכם. כבר עכשיו, עוד לפני הקבלה ללימודים באוניברסיטה, אתם יכולים לעשות קורסים שיקדמו אתכם לעבר המטרה הזו. המקומות שאנחנו גדלים בהם, מה שההורים שלנו עשו… הם רק התשתית. לנו יש אחריות להגיד: 'או.קיי איך אני חושב קדימה'.
אמנם אי-אפשר בלעדי החלומות, אבל אתם צריכים גם להתכונן ולתכנן. העתיד משתנה מהר מאוד ויש מקצועות שהולכים להיעלם לחלוטין. לכן היכולת שלכם לתכנן את העתיד שלכם היא קשה הרבה יותר מהיכולת של הדור הקודם. כדי להשתלב בעולם שמשתנה כל כך מהר אתם צריכים להמשיך לחלום כי החלומות שלכם יוצרים את העולם ולא רק מגיבים אליו. אתם צריכים ליצור את העולם שאתם רוצים. אתם יכולים לקבוע.
הנוסחה היא כזו: לחלום, לחלום הרבה. ללמוד כל הזמן – לא רק בבית הספר או באוניברסיטה. לתכנן את החיים שלכם ולתכנן בכמה תחומים. ובנוגע לחלומות שלכם, אלו לא צריכים להיות רק חלומות פרטיים שנוגעים רק בכם, אלא גם חלומות בנוגע לחברה שאתם רוצים לחיות בה".