כל שמחככים את אבן היהלום היא הופכת נוצצת ואיכותית יותר.
אנחנו בתובנות בחינוך מסרבים לקרוא לתקופה הזו משבר ורואים בה חיכוך שמלטש את יכולותינו שלנו ושל שותפינו להשתפר ולהשתדרג. אנו חשים כי ימים אלו מוציאים מכולנו ניצוצות של עשייה חיובית שמפתיעים גם אותנו.
המודל ההוליסטי של העמותה, שעוצב גם הוא מאירועים מאתגרים בחיי מדינת ישראל, לצד תפיסת העבודה המבוססת נתונים הנחו את העמותה בהחלטתה לבצע מיפוי בסיסי וראשוני של כלל בתי"ס השותפים לה. מיפוי זה התמקד בשלושה תחומים: למידה, רגשי ותזונה.
הנתונים שנאספו, הפכו עבורנו לבסיס ידע חי, המתעדכן באופן יומיומי, בעל חשיבות עליונה. זאת ועוד, ראיית התמונה השלמה הניעה את העמותה ושותפיה לעשייה רחבת היקף אך ממוקדת בצרכים הרלוונטיים העולים מהשטח. כך גיוס המענים מנוהל ומתעדכן יום יום אל מול הצרכים העולים מהשטח ורמת הדחיפות הנדרשת:
למידה:
בימים אילו ממש אנו שותפים יחד עם מאות מתנדבי העמותה למהפכה דיגיטלית של למידה וירטואלית. העולם החדש הנפרש בפנינו מוכיח כי נפש האדם חזקה ומצליחה לצלוח את דרכה גם באמצעים וירטואליים. קשת של מתנדבי העמותה מלמדים קשת של מקצועות במגוון דרכים.
כך יחידות מחיל המודיעין ממשיכות להעביר שיעורי עזר במתמטיקה, בעיר בת ים מתרגלים אנגלית במרחב הוירטואלי – על ידי מתנדבי תכנית "עמיתי מסע" ומתנדבים מיחידת קשרי החוץ של צה"ל. בבי"ס "יערת העמק" במגדל העמק, 4 מחברי הגרעין של "האיחוד החקלאי" חונכים תלמידים. וסטודנטים מהטכניון חונכים וירטואלית את תלמידי בי"ס "עבד אל רחמאן אל חאג" בחיפה.
אמרת למידה וירטואלית אמרת מחשבים לא צריך להיות סמנכ"ל אינטל העולמי כדי להבין זאת. אבל גיוס מחשבים בימים אלו זה כבר אתגר.
תשמעו סיפור – חיה פרלמוטר שלנו ראתה את הנתונים ואיתגרה את בעלה דדי "פיתחת חומרה למחשבים אז עכשיו תגייס מחשבים". דדי שלנו רק תשים בפניו אתגר ועוד בתחום המחשבים יצא למרוץ והתרומות מחברות במשק החלו לזרום. תרומה אחת היתה מאתגרת – 20 מחשבים מאינטל נתרמו אבל פיסית הם שכנו ברמלה ואילו הצורך המהותי, היה לתלמידים בבתי"ס בחיפה. מה עושים בונים צוות מיוחד למשימות מיוחדות: גיא אוסף את המחשבים ברמלה מוסר אותם לחיה ביקנעם שמעבירה אותם בעגלת מכולת אליה לבית שם מחכה דדי שמרכיב פאזל של מחשבים ל20 ערכות מחשב ומסך תקינות, למחרת יוצאת חיה אל היעד ומעבירה את המחשבים למנהלי בתי"ס מרי סעדה ב"אחווה" ומוחמד עוואד בבי"ס עבד אל רחמאן. כל זאת תוך שמירה על חוקי הבידוד.
תזונה:
"מאסלו" הגדיר את הרמה ראשונה של צרכים כצרכים הביולוגיים של האורגניזם, המאפשרים את קיומו ביניהם: לשתות, ולאכול ולהגנה מפני התקפות מיקרוביות- היגיינה. התפיסה ההוליסטית היא שהכווינה את בורד העמותה להרחיב את מטרת העמותה בעת חירום זו לטיפול בתלמידים ובבני משפחותיהם.
העמותה תרמה 233 סלי מזון למשפחות התלמידים, בנוסף שופרסל תרמה 30 סלי מזון לתלמידי בי"ס "קוממיות". רפא"ל תרמה 26 סלי מזון למשפחות תלמידי בי"ס "יערת העמק". כלל הסלים מחולקים ע"י צוות העמותה, הנהגות ההורים ומנהלי בתי הספר.
קהילתיות:
תובנות בחינוך מאמינה שבית הספר הוא הלב הפועם של הקהילה, בימים אלה של אתגר מתמשך, חוזקן של קהילות בתי"ס עומד בהצלחה במבחן הניצב בפניהן.
אנו נרגשים נוכח מחויבותם של ראשי הערים, מנהלי אגפי החינוך וצוותיהם. אנו נפעמים ממנהיגותם של מנהלי וצוותי בי"ס הבאים לידי ביטוי בעשייה ובדאגה לקהילה כולה, בימים של בידוד ובדידות פועלים בתי"ס להפגת תחושת הבדידות,לשמירה על השגרה, ואף מייצרים הדדיות בין התלמידים לקהילה, בדרכים מגוונות: המורים בקשר עם התלמידים והמשפחות, מתנדבים מסייעים בדרכים מגוונות, ואף תלמידי בי"ס מסייעים לקשישים כדוגמת בית ספר ירושלים בבת ים, שבו התלמידים ממשיכים לשמור על קשר וירטואלי עם 30 גמלאים מהמתנ"ס – בעוד הוריהם מסייעים לגמלאים ברכישת מצרכים.