על רקע מגבלות הקורונה והסגר קיימנו את אי כנס תובנט התשיעי במתכונת וירטואלית. אי-כנס תובנט ביוזמת תובנות בחינוך נועד לעורר שיח ולתת במה לצוותי חינוך, מנהלי בתי ספר, תלמידים, יזמים חברתיים, פעילים ומתנדבים מתחומים שונים כגון: תעשייה, אקדמיה, צבא ופעילים נוספים אשר לכולם מטרה אחת – להיות שותפים לתהליכי מהפך בבתי הספר בפרט ובחינוך בכלל.
ברוח התקופה השנה היה נושא הכנס "משיבוש להזנק של מערכת החינוך בישראל". היה לנו הכבוד לארח בחדרי ההרצאות יותר מ-900 משתתפים שלקחו חלק בשלל הרצאות מנסיונם וידעם של 63 מרצים שהרצו בנושאים כגון "הכשרת מורים בעידן שאחרי הקורונה", מאת פרופ' יולי תמיר שרת החינוך לשעבר ונשיאת מכללת בית ברל, או תכנית "בדרך לחיים משותפים" ביוזמתם של דיתה ויהודה ברוניצקי, ממייסדי תובנות בחינוך שמאפשרת לייצר גשר של למידה, מפגש בין ילדים יהודים לערבים בין מורים ובין הורים.
מנכלית העמותה קארן טל ברכה את כל באי הכנס: "בחודש מרץ עם פרוץ הקורונה בית הספר הגיע לבתי התלמידים, מנהלי בתי הספר פנו אלינו בבקשה לסייע ברכישת למעלה מאלף מחשבים שהגיעו לבתי התלמידים. צעד קטן זה אפשר לא להותיר משפחות שידם אינה משגת מאחור. לצד החשש הגדול מהמחירים הכבדים שתקופה זו מביאה איתה ובכלל זה סכנת נשירה של תלמידים, מצאנו רוח של התנדבות, סולידאריות רבה, פרץ של יצירתיות בקרב צוותי ההוראה ומתנדבים". דר' יוסי ורדי שבהשראתו ובסיועו נערך הכנס מידי שנה: "האי כנס נותן הזדמנות שווה לכל אחד ואחת לחלוק מהידע והניסיון שלה ולקיים שיח פתוח".
פרופ' עמי וולנסקי בהרצאתו בנושא: "תלמידי האתמול תלמידי המחר" אפשר לנו הצצה על סקר 100 שנים של רפורמות במערכת החינוך בעולם ובישראל, המניע בחיפוש מתמיד אחר שינויים במתודות ההוראה והלמידה, נעוץ בפער שבין הציפיות ממערכות אלה לבין היכולת להגשימן.
באחד מהחדרים חשף אותנו דדי פרלמוטר, סגן נשיא לשעבר של אינטל העולמית ויזם חברתי בנושאי חינוך וצמצום פערים חברתיים, לתפיסות עולם חדשניות בתחום החינוך. הוא שיתף את הקהל הרב מנסיונו האישי כמנהל בכיר באינטל העולמית, וממחקריו בתחום החינוך. לטענתו צריך להוביל שינויים משמעותיים בעולם מלמטה, כאשר אנשי חינוך יכולים להוביל ולהניע שינויים משמעותיים ופורצי דרך. עוד הוסיף כי חשוב ליצור חיבור בין אנשי חינוך לבין מי שמוביל בעולם חדשנות ויזמות. ראייה אחת לחיבור שכזה הוא השתלמות שמובילים ב"תובנות בחינוך" למנהלי בתי ספר בהובלת מנהלים בחירים מחברת "אינטל".
בהרצאתה של אן קירסון, יו״ר ומייסדת "שיח ושיג: האגודה הישראלית לתרבות הדיון" בנושא "דרכים יצירתיות לשמוע את קול הנוער" היא דנה בחשיבות "הדיבייט". לטענתה זהו כלי שמיועד לדבר ולדון, לחקור ולשמוע את הקולות השונים. היא מוסיפה כי חשוב להתחיל ולעבוד איתו כבר בגילאי חטיבת הביניים ומציעה להקים כנסת צעירה שתהווה פלטפורמה לדיונים עבור בני נוער מכל הארץ שיפגשו במרכז מורשת בגין. התוכנית תתקיים אחת לחודש ותעסוק בדרכים להעברת חוקים, התנהלות בכנסת ובכלל במשמעות ובקידום דמוקרטיה. ההצלחה בעיניי אן היא שבעוד כ- 25 שנה כולם ידונו בסגנון דיבייט באופן טבעי. לאחרונה הצליחו "שיח ושיג" לקבץ 180 בני נוער בתחרות דיבייט מלהיבה באנגלית, עברית וערבית בזום וזכתה להדים חיוביים רבים.
תובנות בחינוך מודה לכל קהל המרצים והמשתתפים שהקדישו מזמנם, ידעם ונסיונם על מנת להמשיך ולחולל שינוי חברתי – חינוכי ובתקווה לגדל כאן דור יותר חכם ומאוחד.
נשמח לראותכם באי כנס תובנט העשירי.